Lorem İpsum Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Lorem İpsum Nedir ? - Ne İşe Yarar ?
Lorem İpsum Nedir ? - Ne İşe Yarar ? 

Bu gün sizleri Blogger konusunda tema araması yapmış herkesin karşılaştığı bir konu hakkında bilgilendirmek istiyorum. Blogunuz için uygun bir tema aramaya başladığınızda demo blogların çoğunluğunda karşılaştığınız ileti Lorem ipsum tur. Blogger demo örneklerinde, blog başlıkların da ve yazı içlerinde kullanılan Lorem İpsum tabiri 1500'lerden beri endüstri standardı olarak örnek metin düzenlemede kullanılmıştır.

Bu gün bloglarda göreceğiniz Lorem İpsum başlıkları ve standart makaleleri,  MÖ 45 yılında  Cicero'nun  İyi ve Kötünün Uç Sınırları kitabında ki bir paragrafın 1500 lü yıllarda fontları için katalog oluşturmak isteyen matbaacılar tarafından kullanılması ve yeni nesil yayıncılık ve grafik tasarımcılarının ifadeyi değiştirmemesi sonucu günümüze kadar ulaşmıştır. Temalarda ise test için bir makale yayınlamak isteyen tasarımcılar, bu Lorem İpsum makalesini kullanarak internet teknolojisine de, iki bin yıllık paragrafı miras bırakmışlardır.

Orjinal Hali : 
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Matbaanın gelişmesi ile beraber kitap basımına hız verildiğinde yaşanan ilk sıkıntı font seçimi olmuştur. Standart fontların oluşmaya başladığı 1500 lerde basılacak kitapların hangi harf fontunda ve harflerin ne boyutta basılacağına karar verilmesi gerekiyordu. Bu sebeple matbaacılar kitap bastırmak isteyenler için font ve harf büyüklüğü seçimi yapabilecekleri bir katalog hazırlamaya başladılar. Avrupa'da ilk üretilen katalog bu cümleler ile oluşturulmuştu.

Tam 450 sene boyunca nereden alındığı bilinmeyen paragraf matbaacıların font katoloğun da kullanıldı. 1950 yıllarda yayıncılık ve grafik tasarımı daha gelişmiş şekilde kullanılmaya başlandı fakat yayıncılar bu adeti değiştirmeyerek 20. yüzyılda da standart Lorem ipsum paragrafını kullanmayı tercih ettiler. Ayrıca 1990 larda piyasaya sürülen random oluştucu programlar da bu ifadeyi kullanarak piyasaya sürüldü ,bu sayede Lorem ipsum tabiri 21. yüzyıla da kullanılmaya devam edildi.

Bilimsel Araştırmalarda Lorem ipsum : Lorem İpsum kavramının nereden geldiği ve bunca zaman nasıl olup değişmeden kullanılabildiği uzun yıllar tartışılmış ve üzerine bir çok bilimsel araştırma yapılmıştır.

  1. Yapılan araştırmaların bulguları doğrultusun da Lorem İpsum kavramının antik Latince olması ve Latince bilen kişilerin bile anlayamaması sebebiyle içeriğe değil harflere odaklanma imkanı verdiği tespit edilmiştir. Yani bir font tanıtılırken manası olan bir paragraf yerine manası olmayan bir paragraf kullanmak daha mantıklıdır.
  2. Diğer etken ise beyin font seçimi yaparken algı değerlendirmesinden geçirdiği yazıyı Lorem İpsum ifadesi ile kusursuz bir şekilde değerlendirebilmektedir. Yazının 2,3 ve daha uzun harflere sahip kelimeleri barındırması ve matematiksel dağılımı algılama için kusursuz bir metin olduğunu göstermiştir. 
Uzunca yıllar araştırılan diğer bir konu ise Lorem İpsum ifadesinin nereden elde edildiği idi. 1960 yılında bir grup araştırmacı tesadüfen sonuca ulaştı. Dünyanın en ünlü hatibi sayılan ve 88 konuşmasının 50 tanesi günümüze ulaşan, Roma'nın meşhur devlet adamı Marcus Tullius Cicero'nun MÖ.45 yılında yazdığı "de Finibus Bonorum et Malorum – İyi ve Kötünün Uç Sınırları" eserindeki paragraflardan birinde Lorem ipsum paragrafı bulunmaktadır. Fakat matbaacılar Cicero'nun kitabından alıntıladıkları paragrafta kimi kısımları atarak kimi zaman kelimeleri farklı yerde kullanarak başkalaştırmışlardır.


Marcus Tullius Cicero'nun Metinin Orijinal Hali : 


Sed ut perspiciatis, unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam eaque ipsa, quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt, explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem, quia voluptas sit, aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos, qui ratione voluptatem sequi nesciunt, neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum, quia dolor sit amet, consectetur, adipisci[ng] velit, sed quia non numquam [do] eius modtemporinci[di]dunt, ut labore et dolore magnaaliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minimveniam, quis nostruexercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodconsequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit, qui in ea voluptate velit esse, quam nihil molestiae consequatur, vel illum, qui doloreeufugiat, quo voluptas nulla pariatur?
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus, qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti, quos dolores et quas molestias exceptursint, obcaecatcupiditatnon provident, similique sunt in culpaqui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio, cumque nihil impedit, quo minus id, quod maxime placeat, facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet, ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat...



Makaleyi Paylaş :
 

Yorum Gönder

 
Hakkında : kredi kartı borcu taksitlendirme
Copyright © 2012 - 2013. Blogger Dersleri - All Rights Reserved | Proudly powered by Blogger